Vuorovaikutustaitoihin kuuluu kyky kohdata vaikeitakin asioita

Vuorovaikutustaidot ovat työelämän perustaitoja -tai yleensä elämän perustaitoja -eikä suotta. Vuorovaikutus on olennainen osa elämää. Tässä yksilökeskeisyyttä korostavassa ajassammekin olemme tai toimimme harvoin yksin ja silloinkin usein ajatuksissamme ovat toiset ihmiset.

Vuorovaikutustaidot punnitaan haastavissa tilanteissa

Lähtökohtaisesti odotamme vuorovaikutukselta hyvää oloa. Haluamme olla hyvissä väleissä toisten kanssa ja asioiden sujuvan niin kotona kuin työpaikan palavereissa. Konflikteja ei kukaan kaipaa ja riidellä ei kukaan halua. Helpot vuorovaikutustilanteet, joissa keskustelijoiden arvot, näkemykset ja mielipiteet ovat lähellä toisiaan ovat helppoja, mutta taidot punnitaankin niissä haastavissa tilanteissa. Kuitenkaan niiltä ei voi kukaan ikuisesti välttyä, vaan niitä elämä eittämättä eteemme tuo, halusimme tai emme. Toisaalta ei niitä tarvitsisikaan välttääkään -päinvastoin. Tosin en tarkoita sitä, että niitä tietoisesti pitää etsiä tai aikaan saada. Vaan sitä, että konflikteja tai ristiriitoja ei tarvitse pelätä. Ne kuuluvat elämään siinä missä sade kesään tai lumipyry talveen.

Vuorovaikutustaitoja ei tarvita kriisien synnyttämiseen vaan niiden ratkaisemiseen

Kriisien ja ristiriitojen tarkoitus on tuoda ongelmat pintaa käsiteltäviksi, yhdessä keskusteltaviksi ja neuvoteltaviksi. Asiat, väärinymmärrykset, tai erimielisyydet tms. eivät selviä ”lakaisemalla maton alle”, vaan avointen keskustelujen ja puheeksi ottamisen kautta. Se kuitenkin edellyttää, että toinen sanoo, mikä häntä ärsyttää tai mistä hän on eri mieltä. Jos toinen ei ilmaise kantaansa, on ongelmaa vaikea ratkaista rakentavasti. Lopputuloksen kannalta on kuitenkin merkitystä sillä, kuinka oman ärtymyksensä tai eriävän mielipiteensä ilmaisee. Se on omista vuorovaikutustaidoista kiinni. Sen voi kertoa suoraan, asiallisesti, kiertoteitse, tölväistä loukkaavasti, puhua takanapäin tai sitten jättää kokonaan kertomatta.

Palautteen tarkoitus ei ole loukata

Uskon, että usein varsinkin sen sanomatta jättämisen takana ei ole itse sanominen, vaan neuvottomuus siitä, miten asian toiselle sanoisi. Pelkäämme toisen vastareaktiota. Kuitenkin ainoa tapa selvittää asioita tai saada aikaan korjaavaa toimintaa, on ottaa vaikeatkin asiat puheeksi. Usein helpointa on lähteä omasta kokemuksesta, minusta tuntui pahalta… tarkoititko todella tuota….minusta vaikutti siltä, että… Usein on parasta olla rehellinen ja suora, mutta silti kannattaa olla huomaavainen ja toista kunnioittava. Palautteen tarkoitus ei ole loukata. Se on sinun oma havainto toisen toiminnasta tai käytöksestä, josta toinen voi sitten tehdä omat johtopäätöksensä ja korjausliikkeensä tarvittaessa.

Niin vaikeaa kuin vaikeita vuorovaikutustilanteita tai ristiriitatilanteita onkin kohdata ja selvittää, avaavat ne kuitenkin molemmille osapuolille mahdollisuuden kertoa omat kantansa tai näkemyksensä. Ristiriitatilanteet, palauteen antaminen tai ongelmien esille nostaminen ovat tilaisuuksia selvittää asioita, väärinkäsityksiä, vääriä tulkintoja ja jopa faktoja. Asioita, jotka muutoin saattaisivat jäädä osapuolten välille hiertämään ja vaikuttamaan tuleviin vuorovaikutustilanteisiin kuin kivi kenkään.

Kyky kohdata vaikeita asioita, on myös kykyä sietää toisen negatiivisia tunteita

Miksi asioiden esille nostaminen on sitten niin vaikeaa? Miksi esim. työkaverin työtehtävän laiminlyönnistä on vaikea kertoa suoraa työkaverille itselleen, mutta helppoa kertoa viidelle muulle takanapäin? Kun ainoa, joka asiaan voi vaikuttaa on työkaveri itse. Vain hän voi vaikuttaa siihen, että hoitaa omat työtehtävänsä sovitusti. Eikö reiluus ja avoimuus pitäisi olla kuitenkin helpompaa, -ainakin pitemmän päälle.

Etkö sinäkin haluaisi tietää, jos olet jotakuta loukannut tai toinen on kertomastasi asiasta erimieltä tai jokin sanomisesi on jäänyt toista vaivaamaan? Minä kyllä haluaisin tietää. Toivoisin, että toinen tulee sanomaan, jotta voin korjata toimintatapojani tai kertoa vaikuttimeni toista vaivaamaan jääneeseen asiaan ja tarvittaessa pyytää anteeksi.

Harva loukkaa tahallaan

On tärkeää itse osata tarvittaessa pyytää ja antaa anteeksi, mutta yhtä tärkeää on myös antaa toiselle mahdollisuus siihen. Siksi asioiden esille tuominen on tärkeää, jos toinen on pahoittanut mielesi tai tehnyt mielestäsi jotain väärin, on myös reilua kertoa se hänelle. Harva meistä kuitenkaan tahallaan tai tietoisesti loukkaa toista. Useimmat ovat vahinkoja, ajattelemattomuutta tai väärin ymmärryksiä. Mutta jos et sitä toiselle kerro, kuinka hän voi hyvittää asian?

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

You may also like